Mitä minä voin tehdä?
Vaikuttaminen voi joskus tuntua vaikealta ja etäiseltä, etenkin kun päätökset tehdään kaukana omasta arjesta. Päätöksenteko voi myös tuntua olevan vain suurten toimijoiden tai päättäjien käsissä. Todellisuudessa jokaisella meistä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa asioihin ja päätöksentekoon. Demokraattisessa yhteiskunnassa kansalaisten osallistuminen ja aktiivisuus ovat avainasemassa, eikä vaikuttamisen tavat rajoitu vain äänestämiseen. Vaikuttaminen ei aina vaadi suuria tekoja; pienilläkin toimilla voi olla suuri merkitys. Jokainen voi tehdä omassa arjessa asioita, jotka erityisesti yhdessä muiden samanhenkisten ihmisten toimien kanssa voivat saada aikaan muutoksen.
Jokainen meistä voi vaikuttaa
Ota tästä talteen käytännön vinkit, miten sinä voit vaikuttaa:
Ole suoraan yhteydessä päättäjiin
Kirjoita sähköpostia tai kirjeitä suoraan päättäjille ja tuo esiin huolesi ja mielipiteesi. Yksilöllinen ja personoitu viesti usein toimii paremmin kuin massaviesti, joten viestin kirjoittamiseen kannattaa nähdä hieman vaivaa. Esimerkiksi kansanedustajien sähköpostit ovat helposti löydettävissä netistä.
Merkkaa päättäjiä somepostauksiin
Sosiaalinen media on tehokas väline vaikuttamiseen. Merkkaa päättäjiä postauksiisi tai muiden postauksiin kommenttien kautta ja osallistu aktiivisesti keskusteluihin.
Liity mukaan järjestötoimintaan
Liity esimerkiksi Changemakerin tai muun vastaavan järjestön jäseneksi. Järjestöt tarjoavat tukea ja resursseja jäsenistölleen järjestää omia tapahtumia ja kampanjoita, joiden avulla voi osallistua kampanjoihin ja vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin.
Osallistu mielenosoituksiin
Mielenosoitukset ja marssit ovat konkreettinen tapa näyttää tukensa ja vaatia muutosta. Marsseihin voi osallistua itsekseen, kaverin kanssa tai ottaa osaa eri tahojen järjestämiin yhteislähtöihin. Esimerkiksi Changemaker järjestää yhteislähdön 2.6. järjestettävään Lisää Ääntä -ilmastomarssiin, johon voi tulla matalalla kynnyksellä mukaan.
Hanki ja levitä faktatietoa
Faktatieto on avainasemassa vaikuttamisessa. Monet järjestöt ja asiantuntijatahot tarjoavat arvokasta tietoa ja materiaalia, jota voi hyödyntää oman ymmärryksen syventämisessä ja levittää eteenpäin esimerkiksi sosiaalisen median välityksellä. Informaatio, joka perustuu faktoihin, muuttaa usein tehokkaasti mielipiteitä ja johtaa muutokseen.
Torju ja korjaa disinformaatiota
Kun olet ottanut selvää faktoista, voit korjata väärää tietoa jota saattaa kohdata sosiaalisessa mediassa tai arkisissa keskusteluissa. Disinformaatio on iso ongelma, joka voi väärentää ihmisten käsityksiä ilmiöistä. Useimmiten väärää tietoa saanut on siinä käsityksessä, että tietoa on faktuaalista. Torjumalla ja korjaamalla disinformaatiota voi ainakin varmistaa, että ihmisten mielipiteet ja ajatukset perustuvat oikeaan tietoon.