CM-viikonloppu konkretisoi ihmisoikeudet
Syksyn 2007 Changemaker-viikonloppu järjestettiin 14.-16. syyskuuta Oulunsalossa Pohjois-Pohjanmaalla. Umpimähkän leirikeskukseen kerääntyi yli 30 nuorta ja nuorta aikuista eri puolilta Suomea – ja muutama vahvistus saatiin myös Ruotsista ja Norjasta. Changemaker- konkareille viikonloppu oli jo viides, mutta mukana oli myös aivan uusia aktiiveja. Yhdistävänä tekijänä kaikille oli halu muuttaa maailma paremmaksi, eikä vain oma maailma, vaan koko maapallo.
Perjantai-iltana väki saapui vähitellen, ja aikaa kulutettiin mm. ihmisoikeuspeliä pelaten. Changemaker-koordinaattori Kaarina Määttä ja kesäharjoittelija Johanna Paajanen kertoivat perustietoa Changemakerista, ja paikallisryhmät jakoivat kuulumisiaan. Vanhimmat alkoivat jo kuikuilla kohti majoitustiloja, kun saatiin yllättävä ilmoitus: Suomi oli ajautunut sisällissotaan! Länsi-Suomen liittouma oli tulossa tykit paukkuen Liminganlahden yli, ja Oulu oli epävirallisten tietolähteiden mukaan joutunut pohjoississien haltuun, eikä changemakereilla ollut muuta mahdollisuutta kuin paeta metsään.
Heti leirikeskuksen tiellä sissit yllättivät pakolaiset riistäen heiltä omaisuuden ja ottaen osan vangiksi sotimistaan helpottamaan. Muut he päästivät menemään vakuututtuaan, että kyse oli omasta väestä, joka vastusti länsisuomalaisten hirmuvaltaa. Metsässä kohdattiin myös kuolemansairas isä, jonka oli annettava sylivauva pakolaisten matkaan, tylyjä rajavartijoita, joista toinen kuitenkin suostui lahjusta vastaan neuvomaan pakolaiset rajan yli, sekä outoa kieltä puhuvia viranomaisia käsittämättömine lomakkeineen. Harhailun jälkeen kaikki kuitenkin saivat turvapaikan ja lämmintä juotavaa leirikeskuksen kodasta. Sisällissotakin jäi lyhyeksi konfliktiksi, ja yö saatiin nukkua rauhassa.
Lauantai oli täynnä ohjelmaa. Pakolaistyöntekijä Oulun vastaanottokeskuksesta kertoi turvapaikanhakijan karusta arjesta, muun muassa sotien ja kidutuksen aiheuttamista henkisistä vammoista, joihin tarvitaan ammattiapua. Suomen Amnestyn Turkki-asiantuntija Suvi Arapkirli jakoi tietoa ihmisoikeuksien edistymisestä Turkin kulttuurissa. Iltapäivällä pidettiin pohjoismainen kokous, jossa käynnistettiin kansainvälisen Changemaker-kampanjan suunnittelu ja ideoitiin, kuinka jatkossa Suomen, Norjan ja Ruotsin Changemaker-toimijat pitävät yhteyttä toisiinsa. Päivä päättyi eri aiheisiin kanaviin (kampanjat, ilmastoasiat, paikallisryhmäkysymykset, Yhteisvastuu-keräys…) ja paneelikeskusteluun, jossa erilaiset changemakerit pääsivät sanomaan sanansa verkoston päivänpolttaviin kysymyksiin. Ilta rentouduttiin saunassa (mereenkin moni uskalsi!) ja takkatuvassa paistaen makkaraa ja ihastellen Marjo Tuovisen suurisydämisiä vaihtovuoden valokuvia Tansaniasta. Ennen nukkumaanmenoa oli kodassa mahdollisuus sytyttää kynttilöitä ja hiljentyä Jarkko Lievosen pitämään hartauteen.
Sunnuntaiaamupäivän täytti perinteinen jäsenkokous. Vuodelle 2008 valittiin uusi seitsenhenkinen tiimi: Mikael Björkman, Minna Havunen, Tiina Keinänen, Leea Lamminpää, Heli Mikkonen, Ilkka Tiensuu ja Mari Uotila. Varajäseniksi valittiin Inka Lindroos ja Saara Tolvanen. Uudeksi vuositeemaksi valittiin neljästä hyvästä ehdotuksesta Rauha, ja Ilkka Tiensuu lupautui vastaamaan teeman esittelystä seuraavassa CM-viikonlopussa helmikuussa Jyväskylässä. Joistakin verkostoa koskevista asioista käytiin kipakkaakin keskustelua, mutta konsensus silti löydettiin ja osallistujat saattoivat lähteä tyytyväisin ja inspiroitunein mielin kotimatkalle. Vaikka Changemaker-aktiivien määrä on harmillisen harvalukuinen, ei verkoston tulevaisuudesta tarvitse kantaa huolta. Me emme lannistu vääryyksien edessä, me poistamme ne.