Changemakerin kesäkiertue valloittaa Suomen!
EPAreilu peli?
Jälleen on aika pakata kimpsut, kampsut ja esitteet ja lähteä kesäkiertueelle! Kesän aikana Changemakerin vapaaehtoiset kiertävät suurimpia kesäjuhlia esittelemässä toimintaa ja jakamassa tietoa kesäkampanjaan liittyvistä asioista. Lue seuraavasta lisää kesän kampanjasta sekä kiertuepaikoista. Nähdään kesällä!
Perinteisten esitteiden selailun lisäksi kesäkiertuepisteillä voi pelata EPAreilua pöytäfutista. Pelin ideana on konkretisoida maailmankaupan epäreilua tilannetta, jossa eri lähtökohdista ponnistavat maat joutuvat pelaamaan samoilla kentillä ilman mitään tasapainottavia toimia.
Syksyllä Suomen Euroopan unionin puheenjohtajuuskauden aikana keskustellaan EU:n ja Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueiden kauppasopimuksista, joita kutsutaan EPA:ksi (Economic Partnership Agreement). Näissä sopimuksissa on paljon parannettavaa. Kesäkiertueen aikana keräämme asian parantamiseksi vetoomuskortteja yhdessä Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen ja iso- britanialaisen Christian Aid -järjestön kanssa.
Korttien viesti on, että EPA-sopimukset ovat tällä hetkellä epäreiluja ja niiden uudelleen arvioinnissa on pidettävä huolta oikeudenmukaisuuden toteutumisesta. Kortit toimitetaan ulkomaankauppa ja kehitysministeri Lehtomäelle syksyllä.
Kolme keskeistä suunniteltujen sopimusten epäreiluutta tällä hetkellä ovat:
– Aluejako. Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueiden (AKT-maat) maat on jaettu kuuteen ryhmään, joiden kanssa neuvotteluja käydään. Ryhmiä muodostettaessa ei ole otettu riittävästi huomioon olemassa olevia kauppasopimuksia näiden maiden välillä, joten EPA:t eivät välttämättä paranna, vaan saattavat jopa vaikeuttaa näiden alueiden integraatiota ja yhteistyön lisääntymistä.
– Kaupan vapauttaminen. EPA-sopimusten astuessa voimaan eurooppalaiset yritykset saisivat viedä rajoittamattoman määrän tuotteita myyntiin AKT-maihin. Nämä tuotteet olisivat halpoja ostaa, koska eurooppalaisilla yrityksillä on mahdollisuuksia myydä halvalla. Lisäksi AKT-maihin vietäisiin yhä enemmän sellaisia tuotteita, joita ei Euroopan markkinoilla saada myytyä esimerkiksi ylitarjonnan takia. Halvat tuotteet houkuttelisivat paikallisia ostamaan juuri niitä kotimaisten tuotteiden sijasta. Loogista on, että tämä ei houkuttele paikallisia ihmisiä perustamaan omia yrityksiä eikä parantamaan omien tuotteiden laatua, koska tarjolla on halpoja ulkomaalaisia tuotteita. Paikallinen talous ei kasva, työpaikkoja ei synny ja köyhyys lisääntyy. On muistettava, että eurooppalaiset kansalliset taloudet kehittyivät protektionismin aikana.
– Kansalaisjärjestöt ja tasapuolisuus. EPA-sopimuksissa on virallisesti tahdottu ottaa mukaan kansalaisjärjestöjä konsultoimaan alueidensa tilanteista. Aikeet olivat hyviä, mutta toteutus ei toiminut. Kkansalaisjärjestöt eivät ole saaneet olla tarpeeksi mukana konsultaatioprosessissa.
Kesäkiertueen aikataulut päivittyvät tänne pikkuhiljaa. Varmasti meidät tapaat jollakin kokoonpanolla seuraavissa paikoissa:
– Tampereen Mahdollisuuksien tori 25.5
– Maailma Kylässä- festivaalit Helsingin kaisaniemessä ja Rautatientorilla 27-30.5
– Lähetysjuhlat, Jyväskylä 9.-11.6
– Herättäjäjuhlat, Ylivieska 7.-9.7.
– Nuorten lähetyskonferenssi ja Nuorten kesä, Ryttylä 3.-6.8
– AVAIN-konferenssi, Lohjan Vivamo 25-27.8
– Maata näkyvissä -festarit, Turku 17.-19.11.
Lähteet:
The ACP-EU COTONOU PARTNERSHIP AGREEMENT – a manual for civl society organisations in Zambia. Civil Society Trade Network of Zambia, 2005
For Richer or Poorer – Transforming ecomoc partnership agreements between Europe and Africa. Christian Aid 2005