Changemaker osallistui vetoomukseen oikeudenmukaisemmasta kaupasta
Changemaker osallistui 53 järjestön allekirjoittamaan vetoomukseen oikeudenmukaisemmista kauppasäännöistä. Vetoomus luovutettiin 19.2. ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyryselle. Paikalla oli useiden järjestöjen edustajia mukaanlukien Changemaker.
Maailman kauppajärjestö WTO:ssa käydään Dohan kehityskierrosta ja EU:n alueellisten EPA-sopimusten tavoite on vähentää köyhyyttä. Siis teoriassa. Järjestöt vetosivat Väyryseen, jotta kehitysmaiden tarpeet otettaisiin huomioon myös todellisuudessa.
Järjestöjen mielestä monissa kauppaneuvottelujen yksityiskohdissa tiedetään, mitä pitäisi tehdä, mutta tahtoa puuttuu. Yksi konkreettinen esimerkki on palvelukauppa. Jos sen halutaan vähentävän köyhyyttä, pitäisi ennen vapauttamista varmistaa, että yrityksillä on velvollisuus tarjota peruspalvelut kaikkein köyhimmillekin. Järjestöjen mielestä tämä edellyttää lainsäädäntöä ja valvontamekanismeja muun muassa työ- ja ympäristöolojen suhteen.
”Useissa kehitysmaissa ulkomaiset investoijat tuovat puhtaampaa tuotantoa ja parempia työoloja. Jotta tämä on mahdollista, täytyy kauppateiden olla auki”, ministeri totesi. Hänestä järjestöjen vaatimukset olivat epäloogisia, sillä ”juuri vapaakauppa toteuttaa niitä tavoitteita, joiden vetoomuksen mukaan pitäisi toteutua ennen vapaakauppaa.”
Vetoomuksen luovutustilaisuudessa puheenaiheeksi nousi myös maatalouskauppa. Vetoomuksessa kauppaneuvottelujen yhdeksi kipukohdaksi on nostettu maatalouskauppaan liittyvät suojamekanismit: kehitysmaiden pitäisi pystyä suojaamaan tuottajiaan, jos tuontiruuan määrä kasvaa tai hinta romahtaa äkillisesti. Aihe on ajankohtainen muun muassa siksi, että EU teki vuoden alussa päätöksen alkaa tukea jälleen maitotuotteiden vientiä. Ilman suojamekanismeja kehitysmaiden tuottajat jäävät nopeasti kakkoseksi halvalle tuontimaidolle.
Kepan Tytti Nahi muistutti, että EU:n alueellisissa EPA-neuvotteluissa Afrikan, Tyynenmeren ja Karibian maiden kanssa suojamekanismi on heikompi kuin WTO-neuvotteluissa. Ministeri vaati tarkennusta siihen, mitä useiden eri maaryhmien kanssa neuvotelluista EPA-sopimuksista tarkoitetaan. Kuultuaan, että tilanne on sama kaikissa ensivaiheen sopimuksissa, ministeri totesi aiheen käsittelyn olevan edelleen kesken sekä WTO:ssa että EPA-neuvotteluissa.
Maatalouskaupan säännökset ovat olennaisia myös Changemakerin Ruoka-vuositeeman kannalta, sillä kehitysmaiden oman maatalouden ja pienviljelijöiden elinkeinon säilyminen on tärkeää maiden ruokaturvan kannalta.
Lähteet: Järjestöt vetosivat Väyryseen. Oikeudenmukaista kauppaa. Oikeasti. (Kepa ry)
Kuva: Jari Nousiainen/ Kepa ry.
Kepan kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo, Reilun kaupan puolesta Repu ry:n projektikoordinaattori Säde Hormio ja Minna Havunen Changemaker-verkostosta olivat mukana luovuttamassa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyryselle 53 järjestön vetoomuksen kaupasta ja kehityksestä.