Nuorten Rauhanviikko: Kuinka ulos somekuplasta?

Somen kuplautumisesta, eli yksipuolisesti omia näkemyksiä tukevien somesisältöjen seuraamisesta, puhutaan nykyisin paljon. Kuplautumisen takana on niin yksilöllisiä syitä – karsimme itse feedeistämme sisältöä, joka ei edusta omia mielipiteitämme, arvojamme tai uskomuksiamme – kuin myös teknologisia ja poliittisia tekijöitä, kuten sensuurin ja algoritmien merkitys sille, millaista sisältöä kohtaamme verkossa. Somen voidaankin nähdä ajavan meitä poteroihin, joissa kadotamme ymmärryksen meille vastakkaisesti ajattelevien ihmisten inhimillisyydestä. Tämä puolestaan vahvistaa vallassa olevaa polarisaatiokehitystä, eli mielipiteiden jakautumista ääripäihin.

Tässä työpajassa pohdimme asiantuntijoiden johdolla, miten somen vastakkainasettelut syntyvät ja mikä niitä ylläpitää niin tosielämän konfliktiherkillä alueilla kuin Suomessakin. Samoin keskustelemme siitä, mitä haittaa polarisaatiosta on rakentavalle dialogille ja miten voimme purkaa vastakkainasetteluja omalla somekäytöksellämme.Mukana paneelissa ovat:

Mukana keskustelemassa paneelissa ovat:

  • Nidaa Nassar, a political and social activist from the Arab Palestinian community in the 1948 territories of Palestine. She holds a bachelor’s degree in community social work and a master’s degree in conflict studies from the Hebrew University of Jerusalem. She works as the director of the Association for Arab Youth – Baladna and has worked in many active civil institutions within the 1948 territories and participated in many youth and popular movements in Palestine and is currently a member of the political office of the National Democratic Assembly.
  • Sini Al-Fraidawi on erikoistunut teologian opinnoissaan uskontoon, konfliktiin ja dialogiin. Erityisesti häntä kiinnostaa ääri-ideologiat sosiaalisessa mediassa. Gradunsa hän kirjoitti shiiamuslimeihin kohdistuvasta polemiikista TikTokissa.”
  • KTT Hanna Reinikainen työskentelee tutkijatohtorina Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa. Hän on tutkinut viestinnän johtamisen alaan kuuluvassa väitöskirjassaan sosiaalisen median vaikuttajia ja vaikuttajamarkkinoinnin tehokkuutta. Lisäksi hän on tutkinut nuorten toimijuutta sosiaalisessa mediassa. Tällä hetkellä Reinikainen tutkii poliittista viestintää, kuluttajakäyttäytymistä ja vastuullista vaikuttamista sosiaalisessa mediassa sekä sosiaalisen median sisällöntuottajien suhdetta algoritmisiin järjestelmiin.

Tule siis mukaan kehittämään keinoja parempaan ja inklusiivisempaan somedialogiin!

Ilmoittautuminen 17.9. klo 14 mennessä lomakkeella (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Tila on esteetön. Tapahtuman paneelissa käytetään sekä suomea että englantia.
Tarjolla on eväitä klo 16.30 alkaen ja itse tapahtuma alkaa klo 17.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Lähetysseura ja Changemaker.