Changemaker vaatii välitöntä tulitaukoa Gazaan ja toimia Suomen johdolta
Suomen poliittisen johdon on tehtävä kaikkensa välittömän humanitaarisen tulitauon aikaansaamiseksi Gazaan
Tulitauko on välttämätön siviilien suojelemiseksi
YK:n yleiskokous äänesti perjantaina 27.10. välittömän humanitaarisen tulitauon vaatimisesta Gazaan. Päätöslauselma hyväksyttiin Suomen pidättäytyessä äänestämästä.(1) Ulkoministeri Elina Valtonen perusteli Suomen äänestyspäätöstä sillä, ettei päätöslauselma tuominnut Hamasin iskua siiviliväestöä kohtaan Israelissa.(2) Vaikka päätöslauselmassa ei nimetä Hamasia, tuomitaan siinä yksiselitteisesti sekä palestiinalaisiin että israelilaisiin siviileihin kohdistuva väkivalta ja terroriteot sekä vaaditaan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja ihmisoikeuslainsäädännön noudattamista.(3)
Valitettavasti Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi 30.10. pitämässään tiedotustilaisuudessa, ettei tulitaukoa tule. Netanjahun mukaan tulitauko merkitsisi antautumista Hamasille.(4)
Tulitauko on välttämätön siviilien suojelemiseksi. Gazassa elää Israelin valtion saartamana yli 2 miljoonaa ihmistä, joista noin puolet on alle 18-vuotiaita – siis lapsia.(5) Israel on kontrolloinut tavaroiden ja ihmisten liikkumista Gazaan ja sieltä pois vuodesta 2005 lähtien.(6) Jo ennen Hamasin iskua ja siitä Israelin reaktiona seurannutta rankkaa Gazan pommitusta, kahdeksan kymmenestä gazalaisesta eli kansainvälisen avun varassa.(7) Saarron kiristymisen sekä pommitusten vuoksi gazalaissiviilit elävät nyt ilman tarvittavaa määrää vettä, ruokaa ja lääkkeitä. Kansainvälisen Oxfam-järjestön tekemän analyysin mukaan Gazaan on päässyt vain kaksi prosenttia normaalisti alueelle toimitetusta ruokamäärästä sen jälkeen, kun alueen saartoa tiukennettiin.(8) Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoo, että amputointeja ja leikkauksia joudutaan tekemään ilman kunnollista anestesiaa(9) ja palovammoja hoitamaan saippualla(10).
Eri järjestöt ovat myös useaan otteeseen varoittaneet polttoaineen loppumisesta sairaaloissa.(11) Polttoainetta tarvitaan sairaaloiden sähköntuotannossa(12), sillä Israel on estänyt sähkön toimittamisen alueelle(13). Polttoainepula pahentaa myös pulaa vedestä, sillä osa Gazan jätevedenpuhdistamoista on polttoaine- ja energiapulan takia poissa käytöstä. Unicefin johtaja Catherine Russell varoittaa, että puute puhtaasta vedestä vie Gazan katastrofin partaalle.(14)
Israel on laajentanut sotilasoperaatioitaan Gazassa ja tekee nyt iskuja joka puolella kaistaletta.(15) Siviilit eivät pääse pois, vaan heitä rangaistaan kollektiivisesti Hamasin sotarikoksista. Paikan päältä saatujen tietojen mukaan aluetta pommitetaan niin maalta kuin ilmastakin(16), eikä turvallisia suojautumispaikkoja ole.(17) Edes sairaaloiden ja koulujen ympäristöt eivät ole turvassa pommituksilta.(18, 19)
Vaadimme Gazaan välitöntä humanitaarista tulitaukoa sekä sähkön- ja vedenjakelun palauttamista. Israelin tulee helpottaa rajamuodollisuuksia sekä taata avustusjärjestöille työrauha, jotta nämä voivat toimittaa alueelle välttämättömiä tarvikkeita siviiliväestön hengen ja terveyden turvaamiseksi.
Siviiliväestön nälkiinnyttäminen, humanitaarisen avun epääminen sekä kollektiiviset rangaistukset ovat kaikki kansainvälisen oikeuden vastaisia toimia.(20, 21, 22) Vaadimme, että Suomen poliittinen johto tekee kaikkensa välittömän humanitaarisen tulitauon aikaansaamiseksi Gazaan. Siviileillä, joista noin puolet on lapsia, ei ole aikaa odottaa kansainvälisen yhteisön samanmielisyyttä päätöslauselmien sanamuodoista, vaan tulitauko on saatava voimaan heti.
Lähteet (linkit aukeavat uusiin välilehtiin)
1 Yle
2 Helsingin Sanomat
3 Yhdistyneet Kansakunnat
4 Yle
5 Yle
6 Helsingin Sanomat
7 Reliefweb
8 Oxfam
9 STT / Lääkärit ilman rajoja
10 Yle
11 Yle
12 Mtv uutiset
13 Helsingin Sanomat
14 Reuters
15 Helsingin Sanomat (31.10. klo 8.39)
16 Helsingin Sanomat (28.10. klo 6.27)
17 STT / Lääkärit ilman rajoja
18 Yle
19 Yle
20 International Humanitarian Law Database
21 International Humanitarian Law Database
22 International Humanitarian Law Database