Mielenterveys on elämäntaitoa
Vuonna 2010 Emmi Benson perusti ystävänsä Pilvi Mikkosen kanssa alle 30-vuotiaiden henkistä hyvinvointia edistävän yhdistyksen. Nuorten mielenterveysseura Yeesi osallistaa nykyään noin 120 nuorta vapaaehtoista, joita rohkaistaan järjestämään erilaisia tapahtumia omilla paikkakunnillaan. Yhdistys toimiikin nuorilta nuorille -periaatteella – niin arvot kuin ohjelmakin ovat lähtöisin vapaaehtoisilta.
Yeesin konttori Itä-Pasilassa on iltapäivällä rauhallinen. Tilat ovat kuin kaistale päivänpaistetta. Yhdistetyn keittiön ja oleskelutilan nurkkaan on aseteltu kaksi tyynyin ja viltein vuorattua sohvaa ja mielenterveysseuran vetäjien toimiston nurkka pursuaa erimallisia, kirkkaanvärisiä tyynyjä. Viisi vuotta sitten perustettu nuorten mielenterveyden edistämiseen keskittynyt yhdistys työllistää Emmi Bensonin nykyisin täysipäiväisesti.
Benson oli toiminnan käynnistyessä vastavalmistunut ja lopettanut juuri työharjoittelunsa Suomen Mielenterveysseurassa. Nuorille ei ollut olemassa yhtäkään valtakunnallista mielenterveysseuraa, joten kun Suomen Mielenterveysseura ehdotti yhdistyksen perustamista, Benson päätti työharjoittelupaikalla tapaamansa Mikkosen kanssa laittaa Yeesin pystyyn.
Tervettä mieltä positiivisesti
Yeesin tavoitteena on edistää nuorten hyvinvointia ja tukea heidän mielenterveyttään tarjoamalla mahdollisuuksia mieluisaan ja osallistavaan toimintaan. Nuorten mielenterveystaitojen kehittäminen on Bensonille tärkeää, ja Yeesin järjestämät erilaiset pajat ja keskustelut tukevat tätä tavoitetta.
Latinalaisessa Amerikassa vaihtovuotensa viettänyt Benson harmittelee suomalaisten yleistä mentaliteettia. ”Täällä syyllistytään niin helposti negatiivisuuksiin. Nuorille tarjottava mielekäs, suora toiminta on mielestäni erinomainen keino positiivisen mielen kehittämiseen.”
Mielenterveysseuran nimeksi valittiin Yeesi, sillä perustajat halusivat kyseenalaistaa sanan mielenterveys kaiun. Bensonista tuntuu, että useimmat yhdistävät sen yhä suoraan ongelmiin, eikä terveestä mielestä ja sen hyvän olon edistämisestä puhuta lainkaan. Tätä stigmaa he pyrkivätkin vähentämään yhdistyksen toiminnan avulla.
Sosiaalinen media apuna
Aluksi Yeesin toiminta keskittyi sosiaalisen median sivustoille. Nuoret perustajanaiset ajattelivat, että digimaailmassa kasvaneet nuoret tavoitettaisiin maanlaajuisesti parhaiten internetin välityksellä. Toiminta levisi kuitenkin nopeasti konkreettiseksi paikallistoiminnaksi ympäri Suomea.
Syksystä 2013 lähtien raha-automaattiyhdistys on tukenut Yeesin toimintaa. RAY:n rahoituksella on voitu kehittää toimintaa edelleen. Benson iloitsee siitä, että heidän toiminta-ajatustaan on alettu ymmärtää paremmin.
”Vapaaehtoisia rekrytoidessamme pyrimme korostamaan toiminnan kertaluontoisuutta. Emme vaadi pitempää sitoutumista, mutta usea nuori ottaa myöhemmin uudelleen yhteyttä. Sosiaalisissa tapahtumissa moni saa kavereita ja positiivisia kokemuksia, joiden voima kantaa eteenpäin.”
Vaikka Benson on nauttinut viime vuosista ja Yeesissä työskentely on opettanut hänelle paljon, nyt on uusien haasteiden aika. Hän jättää pestinsä seuraavalle ja siirtyy itse äitiyslomalle. Halu tukea nuorten henkistä hyvinvointia tulee silti ohjaamaan Bensonia myös tulevaisuudessa.
Juttu on ilmestynyt Globalistin numerossa 1/2016, jonka teemana on globaali köyhyys.