Koulutus on jokaisen oikeus

Kambodzalaiset changemakerit puistossa

Turkulainen changemaker Marika Latva-Kyyny tutustui Kambodžan changemakereiden toimintaan Phnom Penhissä viime syksynä. He uskovat, että koulutus johtaa maan parempaan tulevaisuuteen.

Kambodžan Changemakerin tuore koordinaattori Phoungvyna Sangva ja joukko innokkaita nuoria suunnittelevat puistossa uutta kampanjaa. Sen aiheena on oikeus koulutukseen.

Koulutuksen haasteet

Maan koulutusjärjestelmä kärsii yhä 1970-luvulla riehuneesta sisällissodasta. Tällöin Phnom Penhin yliopisto ja muut oppilaitokset suljettiin useiksi vuosiksi. Sodan aikana Kambodžan koko koulutusjärjestelmä tuhottiin ja merkittävä osa opettajista ja koulutetuista ihmisistä surmattiin tai joutui lähtemään maanpakoon.

”Koulutusjärjestelmän uudelleenrakennus jouduttiin aloittamaan nollasta. Tällä on vaikutusta luonnollisesti vielä nykypäiväänkin”, kertovat changemakerit.

Oppivelvollisuus koskee Kambodžassa nykyään kaikkia lapsia, ja peruskoulutus on ilmaista. Vaikka lähes kaikki lapset aloittavat alakoulun, vain noin kolmasosa jatkaa yläkouluun ja heistäkin lähes viidesosa keskeyttää opintonsa. Syitä on monia. Kaikilla perheillä ei ole varaa kunnollisiin koulutarvikkeisiin. Monet perheet ovat maanviljelijöitä, ja lapsia ja nuoria tarvitaan avuksi töihin. Myös koulujen ja opetuksen taso sekä motivointi opiskeluun vaihtelevat alueittain.

Koulunkäynti vaatii ympäristöltä kannustusta. ”Haluamme kampanjallamme vaikuttaa ennen kaikkea ihmisten asenteisiin koulutusta kohtaan. Tarkoituksena on tuoda esille koulunkäynnin hyötyjä perheille ja koko yhteiskunnalle. Olemme miettineet työpajojen järjestämistä ja pohdimme muitakin helppoja tapoja ottaa osaa kampanjaamme”, suunnittelevat changemakerit.

Tiimitoimintaa

Kambodžan Changemaker toimii tiimeissä, jotka vastaavat luovuudesta, tiedotuksesta, toiminnan dokumentoinnista ja varojen keräämisestä. Tiimit toimivat osittain päällekkäin, ja moni jäsen kuuluu useaan tiimiin. ”Changemaker on täällä melko uusi, ja moni toiminta hakee vielä muotoaan. Haluamme kuitenkin kehittää toimintaamme jatkuvasti”, nuoret kertovat.

Vapaaehtoistoiminta, opiskelu ja työssäkäynti pitävät changemakerit kiireisinä. Intoa ei kuitenkaan puutu, ja uusia aktiiveja ja ideoita toivotaan toimintaan aina lisää.

Changemaker Kambodža on perustettu vuonna 2014 ja sillä on noin 215 jäsentä. Tutustu verkostoon sen Facebook-sivulla (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Juttu on ilmestynyt Globalistin numerossa 1/2016, jonka teemana on globaali köyhyys.