Äänestämisestä

Muistan ylpeyden tunteen kun muutama vuosi sitten kirjoitin ensimmäistä kertaa ehdokasnumeron äänestyslipukkeeseen. Olin polkenut kesäaamuna kotipaikkakuntani kirjastoon ja annoin ääneni tasa-arvoisemman Euroopan puolesta silloisissa eurovaaleissa.

Jokaisella suomalaisella on yksi ääni. Yksi ääni huolimatta siitä oletko opiskelija, perheenäiti, menestyvä poliitikko vai yritysjohtaja. Vaikka oma ehdokas ei voittaisi vaaleja, silti annettu ääni ei koskaan ole turha. Sen sijaan sen yhden äänen antamatta jättäminen on vastuutonta, koska silloin annat muiden päättää puolestasi, etkä käytä demokratian sinulle antamaa mahdollisuutta. Joskus äänestyksissä tai vaaleissa olevat vaihtoehdot voivat tuntua hankalilta, mutta aina on mahdollisuus valita pienempi paha, jos ehdokkaista kukaan ei tunnu täysin omalta. On myös hyvä muistaa, että aina on toivoa. Käynnissä olevissa presidentinvaaleissa toivoa ovat tuoneet katsomuksiltaan ja ulkopoliittiselta kokemuksiltaan erilaiset ehdokkaat.

Näissä vaaleissa aiemmin tarkoin varjeltu vaalisalaisuus on myös kokenut muutoksen siinä mielessä, että yhä useampi ilmaisee julkisesti kenen ehdokkaan aatteita kannattaa. Ehdokkaiden taakse on kasvanut kansanliikkeitä. Kansalaisaktivismin näkökulmasta pelkästään samanmielisten ihmisten yhteinen liikehdintä tuo toivoa muutoksesta ja paremmasta huomisesta. Jos muutos ei konkreettisesti näy vaalituloksessa, sen henki kuitenkin jää elämään ihmisten arjessa, jossa iso osa muutoksesta tehdään.

Sunnuntaina selviää Suomen seuraava presidentti. Changemakerit uskovat rakenteelliseen muutokseen ja siihen, että voimme vaikuttaa nuorina ihmisinä politiikan, että suoran toiminnan kautta. Äänestämällä missä tahansa vaaleissa changemaker toteuttaa itseään parhaalla mahdollisella tavalla.

Äänestä jaloillasi ja kävele viimeistään tulevana sunnuntaina uurnalle. Ole ylpeästi jotain mieltä ja äänestä henkilöä tai aatetta, joka tarjoaa maailmalle parastaan!

Ruut Luukkonen, Changemakerin tiedotusvastaava ja Globalistin päätoimittaja