Maailmaa muuttamassa Budapestissa
Vierailin Unkarin Kirkon Ulkomaanavun luona Budapestissa toukokuussa. Matkan tarkoitus oli kertoa Suomessa nuorten ja nuorten aikuisten parissa tehtävästä vaikuttamistyöstä, Changemakerin näkökulmasta.
Oli avartavaa tajuta, miten eri lähtökohdat unkarilaisilla nuorilla on toimintaan. Heidän lähipiirissään ja kotimaassaan köyhyys näkyy paljon konkreettisemmin kuin meillä Suomessa. Heille kehitysmaiden asioihin kohdistuvan vaikuttamistoiminnan kriittinen kommentointi ”miksi auttaa muita, kun meilläkin on asiat huonosti” on arkipäivää – samaan kommenttiin törmää Suomessakin – ja siihen on myös perusteita. Mutta silti ei voi paeta kansainvälistä vastuutaan – voihan tehdä jotain sekä kotimaassa että muualla maailmassa, heikommassa asemassa olevien puolesta.
Suomalainen nuori voi toteuttaa omaa vastuullisuuttaan esimerkiksi reilun kaupan tuotteen ostamisella. Se ei kuitenkaan ole yhtä itsestäänselvää unkarilaiselle: reilun kaupan tuotteet ovat vain harvojen saatavilla pääkaupungissa. Reilun kaupan järjestelmä ja tuotteet eivät siis ole vielä levinneet maassa laajalle. Toiveikkaasti kuitenkin odoteltiin tuotteiden saatavuuden helpottumista.
Päivän mittaisen seminaarin aikana tapasin unkarilaisia nuoria, joille sain kertoa Changemakerin toiminnasta, ajatusmaailmasta ja kampanjoista. Yhdessä pohdimme, mitä asioita maailmassa pitäisi muuttaa, mitä jokainen voisi omalta osaltaan tehdä, ja miten Unkarissa voitaisiin toimia oikeudenmukaisen maailman puolesta. Keskustelu oli vilkasta ja se ilahdutti: ilmassa oli paljon aitoa intoa maailman muuttamiseen!