Radikalisaatio puhutti Globsolissa
Vuoden 2015 Globsol pidettiin Espoon Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa 13.-15.11. Seminaarin teemana oli nuorten radikalisoituminen, mikä osui sopivasti yksiin Changemakerin tämän vuoden Rauhanradikaali-kampanjan kanssa.
Viikonloppu alkoi perjantaina tervetuliaissanoilla, joissa tunnelma oli vähän jännittynyt ja odottava – ruotsalaisten matkaan oli tullut mutkia ja he saapuivat hieman myöhässä tilaisuuteen. Jännitys kuitenkin raukesi aika pian, sillä seminaariviikonlopun alkajaisiksi pääsimme toteuttamaan taiteellisia visioita ja spraymaalaamaan kulttuurikeskuksen seinään. Talo oli vierailumme jälkeen menossa puoleksitoista vuodeksi remontiin, joten saimme jättää käyntikorttimme rakennukseen. Graffititaiteen pariin meitä opasti Kirmo Kivelä, yksi kotimaisen graffititaiteen pioneereista.
Graffitien jälkeen meitä odotti Globforum, joka piti sisällään sarjan eri asiantuntijoiden luentoja. Luennoitsijoihin kuuluivat muun muassa Jan-Erik Enestam ja Maarit Feldt-Ranta. Minua kiinnosti erityisesti Sisäministeriön Tarja Mankkisen luento, jossa pohjustettiin radikalisaatiota ilmiönä ja esitettiin kiinnostavia kaavioita haasteiden ratkaisuun.
Perjantain taittuessa iltaan pääsimme bussikuljetuksella Ulkoasiainministeriöön, missä meidät ravittiin herkullisilla tarjoiluilla sekä luennolla siitä, mikä ministeriö on ja mitä siellä tehdään. Vierailun jälkeen meitä odotti Hanasaaressa illallinen, sauna ja yhteistä rentoa iltaohjelmaa. Tunnelma oli vapautunut ja kaikki odottivat innolla, mitä viikonloppu pitäisi sisällään.
Lauantaiaamu alkoi kuitenkin surullisin mielin, kun kuulimme Pariisissa tapahtuneista terrori-iskuista. Radikalisaatio ja erityisesti väkivaltainen radikalisaatio oli muuttunut abstraktista ilmiöstä käsinkosketeltavaksi, kun hämmentynein ja järkyttynein mielin luimme uutisia ja kävimme keskustelua asiasta. Tuli tunne, että radikalisaatio on aito ja tärkeä asia ja vaatii teoretisointia, ymmärtämistä ja ongelmanratkaisua. Iskujen vuoksi illan puhuja Mona Sahlin joutui peruuttamaan tulonsa, sillä hänen täytyi antaa asiantuntijalausuntoja Ruotsin medioille.
Lauantain ja sunnuntain ohjelma oli varattu suurelta osin työryhmiä varten. Olin itse poliittisen radikalisaation ryhmässä, jossa keskityimme pohtimaan mm. radikalisaation ja ekstremismin välistä eroa sekä yleistä yhteiskunnallista muutosta hegemonian käsitteen avulla. Keskustelimme myös siitä, millä tavoin radikaalia toimintaa tulee arvioida: toiminnan tavoitteiden, keinojen tai hyötyjen näkökulmasta. Käytännön tasolla pohdimme esimerkiksi eläinoikeusliikkeen toimintaa. Työryhmä oli kiinnostava ja antoi paljon ajateltavaa, vaikka useat teemat ja käsitteet olivat minulle aiemman opitun kertaamista. Kävimme toisten seminaarilaisten kanssa kiinnostavia keskusteluja taukojen aikana useista yhteiskunnallisista teemoista, mitkä olivat mielestäni innoittavia ja hauskoja.
Seminaarin tärkein anti oli uuden oppiminen ja ymmärtäminen sekä toisiin tutustuminen ja mukavien hetkien viettäminen yhdessä suomalaisten ja ruotsalaisten kanssa. Viikonlopun kruunasi Suomen ja Ruotsin YK-nuorisodelegaattien vierailu, jossa pääsimme kuulemaan, mitä he olivat YK:ssa tehneet ja oppineet. Mukavan seminaarin ja jäähyväisten jälkeen oli aika lähteä kotimatkalle reppu täynnä uusia ajatuksia ja innokasta mieltä.
Kirjoittaja osallistui 13.-15.11.2015 järjestettyyn Globsol-foorumiin Changemakerin edustajana.
Kuva Globsol-tapahtuman Facebook-sivulta.