Naurua ja kouluttautumista
Terveisiä Changemaker-viikonlopusta! Viikonloppua vietettiin tällä kertaa 30.3.-1.4. Puhjonrannan leirikeskuksessa lähellä Kouvolaa, minne kokoontui kolmisenkymmentä maailmanmuuttajaa eri puolelta Suomea.
Viikonlopun monipuoliseen ohjelmaan kuuluivat perjantai-iltana koulutukset kestävän kehityksen peruskirjasta sekä maailmantalouden perusteista. Kestävän kehityksen peruskirja (Earth Charter) on julistus, johon on koottu oikeudenmukaisen, kestävän ja rauhanomaisen nyky-yhteiskunnan rakentamiseen tähtäävät eettiset perusperiaatteet. Vaikka kestävästä kehityksestä puhuttaessa ympäristökysymykset nousevat vahvasti esille, koulutus muistutti, että aihe on paljon laajempi ja monisyisempi. Talouskoulutuksessa puolestaan tutustuttiin maailmantalouden kehitykseen ja pohdittiin syitä, jotka ovat johtaneet kehitysmaiden velkaongelmaan sekä maailmantalouden epäreiluun kilpailutilanteeseen.
Lauantaina koulutusten teemana oli rauha. Aamupäivällä vieraaksi saatiin Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen sekä somalialaissyntyinen Abdullahi Farah, jotka kertoivat Somalian rauhanprosessin eteen tekemästään työstä sekä sen haasteista. Somalian tilanne ja ennen vierailua katsottu Yhden miehen rauha -dokumentti herättivät paljon kysymyksiä ja keskustelu vierailun aikana kävi vilkkaana.
Rauhateema jatkui kampanjakoulutuksessa, jossa pureuduttiin Suomen asevientiin ja sen ongelmakohtiin. Pääsiäisen jälkeen alkavaan kampanjaan johdattaneen infopaketin lisäksi koulutuksessa valmistauduttiin tuleviin tempauksiin feissausharjoituksilla, joissa osallistujat pääsivät kokeilemaan erilaisia feissaustilanteita sekä esittämään haastavia kysymyksiä kampanjasta.
Tiukan koulutuspaketin vastapainoksi ohjelmassa olivat myös kevyemmät, luovat workshopit. Tällä kertaa workshopeissa piirrettiin kantaaottavia sarjakuvia, maalattiin kampanjabanderolleja sekä askarreltiin paperihelmiä. Iltapäivään kuului myös teemaryhmien tapaamiset. Velka- ja ympäristöryhmät suunnittelivat tulevaa toimintaa ja uusia kampanjaideoita, rauharyhmässä puolestaan keskusteltiin kampanjatiedotuksesta. (Lisätietoa kaikkien teemaryhmien toiminnasta saat liittymällä niiden sähköpostilistolle.)
Tärkeä osa Changemaker-viikonloppuja on tietenkin yhdessäolo muiden maailmanmuuttajien kanssa. Kuulumisia uusien tuttavuuksien ja vanhojen ystävien kanssa vaihdettiin ahkerasti ja naurua riitti. Lauantai-illalle osuneen Earth Hourin kunniaksi changemakerit sammuttivat valot ja iltaohjelmaa ja iltapalaa vietettiin tunnelmallisesti kynttilänvalossa. Teemaan sopivasti iltaohjelmassa tehtiin ympäristölupauksia. Tänä vuonna ainakin pyöräillään enemmän, syödään kasvispainotteisemmin ja istutetaan puita. Iltaan kuuluivat myös namibialainen laulu ja tanssi sekä näytelmä Rauha-tädistä, joka feissausharjoitusten innoittamana kannusti miehensä Taistonkin mukaan Changemakerin tulevaan kampanjaan.
Osana Changemaker-viikonloppua sunnuntaina järjestettiin myös verkoston sääntömääräinen jäsenkokous. Keskustelua kokouksessa herätti erityisesti esitys verkoston puheenjohtajasta.
Kun toiminnantäyteisen viikonlopun jälkeen oli aika sanoa taas näkemiin, monien rannetta tai kaulaa koristivat iloisenväriset paperihelmet. Helmien lisäksi osallistujien mukaan tarttui varmasti myös paljon uutta tietoa, uusia ystäviä ja hauskoja muistoja. Toivottavasti tavataan taas syksyllä!
Syksyn koulutusviikonloppu pidetään elo-syyskuun vaihteessa ja sinne on odotettavissa myös joukko kansainvälisiä vieraita, sillä Suomi isännöi juuri ennen viikonloppua myös Changemaker International -verkoston kokousta. Viikonlopun tarkka ajankohta ja paikka varmistuvat lähiaikoina ja niistä tiedotetaan mahdollisimman pian. Kannattaa siis seurailla Changemakerin uutisointia!
Katso lisää kuvia viikonlopusta täältä.