Nälkä kasvaa syömättä
Changemakerin pääkampanja keskittyi vuonna 2018 ruokaturvakysymyksiin.
Ruoan puute on maailman suurimpia rakenteellisia ongelmia. Joka vuosi jopa 900 miljoonaa ihmistä jää ilman riittävää ruokaa, minkä lisäksi noin kaksi miljardia saa ravinnostaan liian vähän tarvitsemiaan vitamiineja ja hivenaineita. Usein nälkäisimmät ovat myös muulla tavalla haavoittuvassa asemassa, kuten yhteiskunnallisesti hyljeksittyjä tai konfliktin uhreja.
Ruokaturvan tukeminen on noussut yhdeksi Suomenkin kehitysyhteistyöpolitiikan painopisteeksi, mutta käytännössä konkreettiset toimet ovat jääneet puheita vähäisemmiksi. Tästä syystä Changemakerin Nälkä kasvaa syömättä -kampanja vaati, että Suomeen perustettaisiin ruokaturvapolitiikan johdonmukaisuudesta ja pitkäjänteisyydestä vastaavan viranhaltijan tehtävä. Lisäksi vaadimme, että Finnfundin kautta rahoitettavien kehityshankkeiden vaikutukset paikalliseen ruokaturvaan olisi selvitettävä ennen rahoituspäätöksiä. Näiden toimien lisäksi Suomen tulisi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestössä FAO:ssa ajaa linjaa, joka näkee ruokaturvan laajempana osana yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja ympäristökysymyksiä, ei vain kalorien lisäämisenä ja maatalouden tehostamisena.
Kampanjan alkoi helmikuussa, jolloin avattiin kampanjan nettisivut ja järjestettiin ensimmäinen kampanjakoulutus Jyväskylässä. Toinen kevään koulutus järjestettiin maaliskuussa Tampereella, minkä lisäksi kevään aikana suunniteltiin tulevia tapahtumia. Kesän ja syksyn aikana kampanja näkyi Maailma kylässä -festivaalilla Helsingissä, Herättäjäjuhlilla Tampereella, Mahdollisuuksien toreilla Jyväskylässä, Turussa ja Espoossa sekä Maata näkyvissä -festareilla Turussa. Jyväskylässä järjestettiin lisäksi syksyllä yhdessä Jyväskylän YK-yhdistyksen, Eetti ry:n ja Jyväskylän Mitä-verkoston kanssa Kova pala purtavaksi -niminen ruokaturvaseminaari.
Kampanja päättyi joulukuussa Helsingin Keskuskadulla toteutettuun tempaukseen. Nimiä kerättiin kampanjan vetoomukseen sähköisesti sekä pahvisille vetoomuskorteille yhteensä 1930. Vetoomuskortit päätettiin luovuttaa ministeriöön vasta myöhemmin keväällä eduskuntavaalien jälkeen, jotta vaikuttavuus olisi varmempi.
Lue lisää kampanjasta täältä!
Ruokaturvateemaan voit tutustua myös Globalisti-lehden numerossa 1/2018.